labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Hej.

Fick plocka bort ett anonymt inlägg och hoppas det räcker med det.

Mattias, Tack för kommentaren. Det finns en väldigt stor skillnad på våra prov och dom Brittiska proven. Man har two days opens med 24 hundar till start och en vinnare. Klart som tusan att dom som startar är där för att vinna. Det kvalificerar ju dessutom till en start på championship. I det förslag som kommitten har lagt är det inte bara en hund som kan få en championatsgrundande merit och det är en väsentlig skillnad, jag vet inte hur många gånger man skall påtala det. Den enda skillnaden är att man får en differentiering i och med placeringarna. Kvalitetsbiten finns ju fortfarande kvar, eller? Däremot så kan jag tycka att även den anonyma engelsmannen som skribenten hänvisar till borde kunna stå för sina åsikter. Om någon gör det så brukar fler våga kliva fram om man  tycker likadant. Han är säkert inte ensam om det. Inom aveln så är det upp till uppfödarna att bredda och inte överanvända hundar. Personligen vill jag helst använda hundar som jag sett under jakt och har bildat mig en egen uppfattning om.Vilka resultat och titlar den har är för mig inte avgörande. Jag är övertygad om att människor sporras av det faktum att det finns ett tävlingsmoment med i bilden och just det driver dom att träna och utvecklas  Dessutom så leder det fram till bättre och bättre hundar. Det är väldigt populärt att gå på kurs för Britter eftersom många av dom är duktiga hundtränare och dom har mycket att förmedla. Det är också ett faktum att den svenska aveln på åtminstone Labrador retriever bygger på importer av hundar från storbrittanien. Om deras avel och deras bedömningssystem inte fungerar så undrar jag varför vi köper hundar därifrån och åker över och parar våra tikar.
Jag har kvar min övertygelse om att det finna mycket att vinna på ett inslag av konkurrens, tvådomarsystem i kombination med det som vi redan har och kallar för egenskapsbedömning i dom lägre klasserna. Förr hade vi ofta sluttävling om vandringspriser i vår avdelning. Det var spännande och drog till sig människors intresse. Sporrande och spännande dom gånger man hade lyckan att få vara med. Sedan har det blivit fult att tävla och det är tydligen bara på utställning det skall vara tillåtet.

Anders.

En kommentar till Fick ta bort en ubåt

  • “Sedan har det blivit fult att tävla och det är tydligen bara på utställning det skall vara tillåtet.”

    Typiskt svenskt! Fler och fler säger ju att de tävlar när de startar på prov. Varför då inte vilja vinna? Och om vi pratar a-prov så är det väl det som det handlar om? Att vinna?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *