labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Hej.

Hade en kanondag i söndags och fick njuta av riktigt bra hundarbete och väl flygande fasaner. Henrik S är en van organisatör av både spanielprov och A prov för retriever. Han har ansvarat för många välarrangerade prov och detta var inget undantag. Bland deltagare och publik hördes röster om att detta var det bästa mästerskapet någonsin. Sträck på er Henrik och Sofia som förresten sköt som en gudinna båda dagarna. Båda dom brittiska domarna var imponerade av organisationen och jakten. Hundkvaliteten och standarden på hundförarna hade stigit enormt sedan dom var i Sverige sist. Fyra damer tog placeringarna till herrarnas stora förtret. Domarna försäkrade deltagarna vid prisutdelningen om att ingen av dom varit i närheten av domarnas hotelrum under natten. Sköna gubbar!!!
Själv föreslog jag att damer inte borde få tävla i en så manlig sport och väldigt många av herrarna nickade bifall till detta så det är något för spanielkommittén att tänka på inför stundande regelrevidering.
På tal om regelrevidering så är det hög tid att fundera över vad som eventuellt behöver förbättras. Förslag behöver komma in före fullmäktige och skall ut på remiss. Nuvarande regelrevideringsperiod sträcker sig från 2007 till 2012. Tror det är samma på spaniel och retriever. Själv har jag en del idéer. Jag tycker att vi behöver förankra verksamheten i jakten på ett bra sätt och pröva dom jaktliga egenskaperna bättre. Med det menar jag inte införande av gammalt vilt i EKL utan sättet att pröva hundarna på. Mer om detta i nästa avsnitt.

Anders

4 kommentarer till Uppdaterat lite grann.

 • Tack Anders, du är ganska hyfsad som skytt du också, fast inte så gudinnelik som jag förstås… Det där med dam och herrklass, det är bara för fega gubbar. Nu är det bara en tidsfråga innan Hubertusprovet vinns av en dam det också…//Kram Sofia

 • Hej Anders!
  Kul blogg och att du fått lite fart på den igen, ett tag var det väl långt mellan uppdateringarna..

  Ang idéer om förändringar.
  Är du inne på att föreslå något i stil med danskarnas sätt att pröva sina hundar. Det verkar som att fler och fler svenskar åker dit och prövar vingarna. Tycker själv att det verkar lämpligt att ha både Ökl och Ekl på A-prov(Dk:Åben- och Vinderklasse). Det svåra i Sverige är väl att få ihop en praktisk jakt som är så stor att den kan räcka till ett startfält i Ekl. Borde man inte kunna göra lite mindre prov till Ökl och där bedömma hundarna individuellt (0,3,2 resp 1 pris) inte tävlandes mot varandra med förstaplacering mm. Då borde man kunna nyttja de lite mindre jakterna till Ökl med en domare och på det sättet få till fler A-prov.

  Grattis till RM-vinsten också, såg er på Stora Sundby, imponerande!

  Du dömde mig på min andra b-provstart, jag nervös som få, du barsk som en domare ibland är. Jag gick därifrån med en nolla och en erfarenhet rikare, det var drygt tre år sedan på Stockholmsprovet.
  Nu har jag hunnit starta lite mer och köpt mig min andra labbe! 🙂

  Hälsningar
  Mattias W

 • HEJ Anders!
  Ska bli intressant att följa upp dina idéer ang. hur du vill att hundarna ska prövas.
  Jag hoppas det gäller både a-prov och b-prov. I stort tycker jag att nkl o ökl fungerar ganska bra m upplägg osv. Ekl b-prov behöver ses över.
  Glöm inte lämna in dina förslag!
  Fredrik

 • Hej igen!
  Håller förresten med om att dummys ska vara kvar i ekl (gärna ökl också).
  fredrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *