labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Hej.

Dags att skriva igen efter ett väldigt långt avbrott. Under våren har vi renoverat övervåningen och det sista projektet nu har varit att tilläggsisolera vinden och byta tak på kåken. Börjar se ljuset i tunneln men hundträning och jakt har blivit väldigt sparsamt.
Tog vägen upp till Richard och Linda som bor utanför Gamleby. Det började med ett valpköp och vi har blivit riktigt goda vänner. Richard är hängiven sjöfågeljägare. Det var ett par år sedan jag sköt skarv mycket beroende på att isen legat så länge att det varit omöjligt att ta sig ut på våren, innan landstigningsförbudet träder i kraft. Eftersom man fridlyste fågeln i samband med EU inträdet så har populationen exploderat och det har varit förödande för fisket av gädda och i synnerhet aborre som försvunnit helt i dom områden där skarven etablerat sig. En främmande fågelart som etablerade sig på Svartö i Kalmarsund tidigt 1900 tal i den hägerkoloni som då fanns där.  Det kan naturligtvis vara en tillfällighet att Kanadagåsens etablering började där också ungefär vid samma tidpunkt.
Hur som helst så är fågeln till förtret för både fiske och miljö. På dom öar där dom börjar häcka dödar snart spillningen all vegetation. Stanken är vedervärdig och man känner lukten flera hundra meter därifrån.
Hur som helst så planerade vi att försöka skjuta skarv från dom klipphällar där dom sitter och torkar vingarna. Eftersom berget blir vitt av skarvskit så hade vi snödräkter på oss. Det visade sig vara svårt ändå. Fåglarna är skarpögda och försiktiga och möjligheterna att gömma sig var små. Inte mysigt att ligga på magen i skarvskit och det är tveksamt om det går att få lukten ur dom kläderna igen. Jag tänker försöka men Peter som satt i en gammal nerskiten skjutskåre sa att han skulle slänga sina. Hur som helst så sparar vår lilla morgonjakt 75 kg fisk per dygn men det är som en droppe. Man får hoppas att det är fler som tycker det är en utmanande jakt och som är villiga att skita ner sig ordentligt för att begränsa förödelsen i skärgården.
Inas första kontakt med skarv slutade bra. Hon klarade sig utan skador trots att skarvarnas bett inte är att leka med. Hon visade vilken bra dådkraft hon har. Titta på bilden där hon kommit iland med en skadad skarv. Greppet sitter långt bak och som väl är kommer den inte åt henne.

Anders

2 kommentarer till Skarvar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *