Hej.

Milt och regnigt och en storm har vi haft också. Tog inte så illa på skogen som Gudrun men hade den hållit i sig några timmar så hade det nog blivit dyrt för skogsägarna. Eftersom jag inte haft tid med någon hundträning i sommar så har det inte blivit några starter heller. Hade tänkt dra ner på dömandet också och tycker själv att jag tackat nej till det mesta. När jag tittar i backspegeln så har jag nog dragit mitt strå till stacken i alla fall. Dömde ett stort WT i Danmark i somras. Tog mig an ett NKL prov här i Skåne vilket var väldigt trevligt. Åkte upp och dömde ett EKL B på Brudnäs norr om Stockholm och höll en träning dagen efter. Var sedan i Finland och dömde ett Trial på fasaner tillsammans med Birgitta SW. Tack för gott samarbete Birgitta. Lätt att döma tillsammans med Dig. Höll en kurs dagen efter också.
Två Internationella prov i Danmark stod sedan på programmet och jag dömde tillsammans med Två Danskar och vår egen Janne Stihl. Två trevliga dagar i Danmark. Därefter stack vi till Skottland med gode vännen Jan Lorenzen och Andreas M. Hade fina dagar med Grouse Red Deer och Sika så det var inte sista gången. Två prov till har det blivit. Ett jättetrevligt A prov hos Jenny Hamring som walked up i väldigt bra terräng vanns av Danske Johannes Raaballe och provet på drivna änder söder om Stockholm dagen efter som vanns av duktiga Jeanette A var välorganiserat med bra skyttar och trevlig stämning. Dessutom ett KKL med 4 hundar utanför Lund,  så nog har jag dömt en del i alla fall. Räknar jag rätt så blir det 9 prov. Lägger man till ett antal resdagar så blir det en hel del. Lottningsförfarandet ändrades ju också så att domarna återigen kan lottas bort från möjligheten att starta på dom få dagar dom inte jobbar åt klubben. Tror inte det gör det lättare att få aktiva hundförare som domare till proven framöver.
Kicki Pilenås gick elev hos mig under två dagar och där har klubben en blivande kompetens på A provssidan. Riktigt kul att ha en elev som visar så stort intresse och samtidigt en ödmjukhet inför uppgiften. Lycka till med din fortsatta utbildning.
Det debatteras hur många hundar man som domare skall ha vid ett KKL prov. Rekomendationen numera är max tre hundar men själv förstår jag inte logiken när man ställs inför uppgiften att ha 8 elithundar på linjen dagen efter och det anses vara ok? Om man fokuserar på att döma och lämnar vapen och egna hundar hemma så är det inget problem att ha ett par KKL hundar till. Självklart är det bäst om man kan döma i par både på KKL och EKL av flera olika anledningar. Viktigast är nog erfarenhetsutbyte och fortbildning men också det faktum att fyra ögon ser mer än två. Åtta hundar på en ensam domare innebär att man får prioritera vad man skall titta på och man tvingas välja bort annat. Vill jag se vad hunden som är i arbete gör så får jag bege mig dit ut. Då väljer jag bort att bedöma stadgan på övriga. Väljer jag att stå kvar hos hundarna så prioriterar jag bort bedömningen av hundarbetet. Hur jag vänder mig så sitter r-n bak.

Lagt in lite bilder från Skottland.

Anders