Hej.

Ligger på rygg på soffan. En höst som varit väldigt fin och lovat gott tog lite tvärt slut för min del. En svullen lymfkörtel i ljumsken i kombination med ett ljumskbråck föranledde ett kirurgiskt ingrepp. Så nu ligger jag här och kan inte göra så mycket mer än titta på TV, tjabba lite på Facebook osv. Har trots allt haft en fin höst så här långt så några missade klövviltsjakter osv få jag stå ut med. Synd om hundarna bara.

Spaniel SM gick av stapeln i Skåne i dagarna tre. Det är lite speciellt att få gå skytt på ett spanielmästerskap eftersom man befinner sig i händelsernas centrum. Förutom att man har rätt mycket press på sig eftersom man förväntas skjuta ner allt som hundarna stöter så är det helt underbart för en som är intresserad av jakt och hundar. Även om man inte är inne i spanielsvängen själv förutom att jag jagar över min egen spaniel så har jag genom åren lärt känna massor av spanielmänniskor. Kul att få träffa alla igen under en helg.  Jag tror det var 5:e eller 6:e gången jag sköt på ett SM. Stort tack för förtroendet Ove, Linus och Jocke.

Jag har haft några trevliga domaruppdrag. Först dömde jag ett prov i vår egen avdelning. Det var ett prov på drivna fåglar och både jakten och skyttet var toppklass. Mina domarkollegor var Jan Lorenzen DK och Åke Liedgren. Vi körde med tredomarsystem vilket innebär att man delar upp hundarna i tre grupper. Hundarna roteras sedan mellan domarna och efter att alla tre domarna sett hundarna dömer man normalt tillsammans. Fördelen är att man täcker fler skyttar och att hundgrupperna blir lite mindre så att hundarna får apporter lite snabbare. Nackdelen är att man är ensam och det är svårt att hålla koll på vad hunden uträttar ute i marken eftersom man måste kolla hundarna på linjen samtidigt. Det här blev ett av dom prov där jag känner att jag nog gjort lite annorlunda om jag haft möjlighet att göra om det.  Det är oerhört svårt att förutse vad som ska hända och besluten måste oftast tas väldigt snabbt. Man är i händerna på oförutsedda händelser som man inte har någon möjlighet att styra över och tyvärr kan det ibland gå ut över provet. Vi tog en kopp kaffe och hade en trevlig diskussion efter provet domare och deltagare. För mig känns det väldigt bra att få feedback från deltagarna och samtidigt en möjlighet att räta ut eventuella frågetecken som kan finnas efter ett prov.

Historiskt sett har vi köpt en del jakter. Det har många fördelar eftersom vi då kan anpassa jakten så att det blir ett bra prov. Här i skåne hade vi redan på -90 talet en skyttegrupp med namn på människor som gärna ville skjuta på prov och betala för det. Det fungerade ett tag sedan sprack det tyvärr av olika anledningar. Jag tycker det är dags att dra igång med det igen.

Jag reste till Finland tillsammans med Birgitta och dömde deras första A Provsmästerskap som gick som ett two days open med 24 hundar. Fick äran att också döma tillsammans med Guy Bennett som jag tyvärr inte träffat tidigare. Markerna lämpade sig väldigt bra för prov och terrängen var odlad i syfte att hålla fasaner. Vilttillgången skulle jag vilja benämna som enorm. Den stora mängden fågel som fanns i marken gjorde det särskilt svårt för den hund som skickades först eftersom dom ofta sprang in i mängder av oskadad fågel. Det var imponerande att se vilken fin kontroll förarna hade på sina hundar och dom placerade hundarna höll väldigt hög klass. Stort tack till skyttar och organsisation för ett närmast perfekt arbete. Jag bad skýttarna undvika att fälla fågel över öppen stubb osv. Man tog mig på orden och i stort sett varje fågel som fälldes gav ett bra bedömningsunderlag.

Fick en inbjudan att döma i Tjeckien och det har jag i och för sig gjort en gång tidigare men då i regi av Österrikes retrieverklubb. Denna gången tillsammans med Keld Jörgensen. Vi har dömt så mycket ihop nu så jag tror vi vet hur den andra tänker osv. Enkelt är det ialla fall. Den här typen av prov är en ny företeelse i Tjeckien. Man har fantastiska förutsättningar med mycket fina marker och stora fågelutsättningar. Man nämnde siffrorna på antal fågel man satte ut men jag tänker inte skriva det här. Martin som är något av en eldsjäl för den här verksamheten i landet har lite att jobba med. Linjen som ställdes upp var nog en km lång och dessutom i skogsterräng. Antalet skyttar var minst tre gånger fler än vad som är normalt. Alla bar vapnen i rem över axeln och vapenhanteringen  skilde sig överlag ganska mycket mot vad vi är vana vid. Provet genomfördes och det gick nog rätt bra trots allt. Hundarna som kom från olika länder höll hög klass och jag kände igen många av hundförarna. Avstånden ute i Europa är inte så stora så man stöter på samma personer om man dömer i Ungern, Italien, Österrike eller Tjeckien.

Nu skulle jag egentligen åka till Toscana och döma i helgen. Tyvärr fick jag lämna ett sent återbud och jag hoppas att man löser det ändå. Jag har ett domaruppdrag kvar i vinter och sedan tror jag det får räcka.

Södra avdelningen håller ett Walk Up prov den 12/12 på fasaner. Domare Birgitta Staflund Wiberg, Sören Swärdh och Jenny Hamring och undertecknad.  Sannolikt blir det ytterligare ett par prov till i södra avdelningen innan säsongen är över.

 

Anders