Foto Peter Raneryd.

Det har strömmat in gratulationer i form av SMS, mail och telefonsamtal. Det värmer skall ni veta.

Fetch är en fantastisk tik eftersom hon ju är min jakthund och egentligen inte en tävlingshund. Jag tränade henne noga i början så klart och satte tecken och stoppsignaler på plats. Dom sista två-tre åren så är hon egentligen inte tränad utan bara jagad med. Hennes vardag består till stor del av picking up arbete på godsen runtikring. Jag använder henne också delvis som stöthund och ser ingen konflikt i det. Jag är oerhört förtjust i henne och obegripligt nog tycks hon ha samma känslor för mig.
Retrievermästerskapet.

Två dagars Field Trial med 24 hundar precis som i England. Så skall ett mästerskap vara. Kände mig inte speciellt säker på en topplacering eftersom jag sett och dömt en hel del av konkurrenterna tidigare i höst. Jag har sagt det förr och säger det igen. Bredden i toppen växer och topphundarna blir fler och fler. Bengt Bernas och Sören Norén med vars en ung förmåga som definitivt kommer att synas i stora sammanhang framöver. Per Dverstorp som startade på sitt andra A prov och var med i Run Off med sin härliga tik kommer vi också att se mer av. Birgitta Benadottes Enya går från klarhet till klarhet och vann ju det Internationella på Bognaes som undertecknad dömde. Lasse Lindbloms hanhund SJ(j)CH Djurbergas Jack´s Snipe Of Rockdove är en hund med style and drive och en härlig följsamhet. Tvåa på Internationella på Åtorp och snubblande nära nu igen med en andra placering. På tal om Style and Drive så heter ju Fetch`s pappa så med prefixet Rockdoves framför. Såg fler duktiga hundar och förare och som vanligt på den här typen av prov så faller en del ut tidigt pga olyckliga situationer eller förutsättningar.

Jag tycker att årets mästerskap var bra på det sättet att terrängen gjorde att hundarnas viltfinnarförmåga sattes på prov eftersom det var bra med markvegetation på dom flesta ställen.
En del fågel föll i vatten också vilket gjorde det ännu bättre. Tack till Stora Sundby och Sundsta Säteri för upp¨låtelse av mark och fin fågel. Tack organisationen i Östra avdelningen med Magnus Westerlund i spetsen som med stort engagemang genomfört ett jättefint arbete med mästerskapet. Tack till domare, skyttar och medtävlande. Sist men inte minst dom apporteringskompisar som generöst kommer och säger: Har en fågel här som du vill ha. Ni är delaktiga i våra framgångar.

Jag tycker att det är nyttigt för mig som domare att prova deltagarens skor ibland. Det ger mig förståelse för dom svårigheter man ställs inför som förare och återigen kommer jag till insikt om, att det finns ingen bättre skola, än att starta hund själv.

Vill också pass på att gratulera Karin Wallander med Fetch´s kullsysterTissla (Carmals Forever H of Meadowlark) till sista elitettan. Bara praktiska återstår. Starkt jobbat Karin.

Massor med bilder från RM hittar ni på duktiga Peter och Jill Raneryds sida www.hundfotografier.se

Tack snälla för bilderna vi fick.

Hälsn
Anders