labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Vi har haft dåligt med tid att skriva i Bloggen. Var i Finland förra helgen och dömde två Internationella prov tillsammans med Stefano Martinoli. Intrycket var att “Finnarna” kommit långt i utvecklingen av sina hundar, träningsmetoder osv. Jag var där vid två tillfällen och höll kurs för två-tre år sedan. Dömde då också ett workingtest. Man har utvecklats ljusår sedan dess och det beror troligen på viljan att lära sig och ett stort intresse. Instruktörer från England och kontinenten har bjudits in av bland annat Miso och Pauliina som har Eagleowls kennel. Det har givit resultat. Finskt i topp båda dagarna och första dagen hade vi två Svenska hundar bland dom fyra topp placerade. Tvåa var Lena Westerman med Anna Holt och fyra var Lena Bratsberg med Tanni. Fasaner har man i mängder och vårt största problem som domare var definitivt inte brist på vilt. Snarare tvärt om. Nog om detta.
Idag har vi varit på fasanjakt och jag hade med mig Susanne och Annika som var på fasanjakt för första gången i sitt liv. Samma sak med hundarna Helt orutinerade i sammanhanget. Dom gick praktiskt jaktprov. Några av sina ettor har dom fått i höst på elitprov med dummies. En del personer har uttryckt sitt missnöje med dummie proven eftersom man tycker att hundar inte skall bli champions på tygpåsar utan det skall vara riktigt “vilt”. Jag håller inte med om det utan jag är övertygad om att hundar lär sig använda näsan och hjärnan istället för benen eftersom dummies är svårare att hitta än kallvilt. Något dom har nytta av på jakten. Som domare är jag inte heller så förtjust i att stå och klämma på halvsurt vilt. Jag och Mirjam använder nästan aldrig vilt i vår egen träning utan vi kör med bollar, dummies osv. Vilt använder vi bara enstaka gånger för att försäkra oss om att dom tar kallvilt. En hund blir B provs champion när den gör sitt praktiska prov. Vägen dit betraktar jag inte som jaktprov utan jag vill hellre kalla det för apporteringstest. Praktiska provet och A proven är jaktprov för mig. Med det förringar jag inte på något sätt B-proven utan jag tycker det är ett alldeles utmärkt sätt att testa hundar. Årets resultat från dom praktiska proven kommer förhoppningsvis att visa om olyckskorparna har rätt. Då borde det rimligtvis och logiskt sett bli mycket fler underkända hundar än tidigare. Vi får se om det blir så. Susanne och Annikas hundar tyder ialla fall på motsatsen. Mycket väl genomarbetade hundar som tycks ha blivit rätt egenskapsbedömda trots dummies. Grattis till championaten.

Vi vill också passa på att gratulera Lena Bratsberg och Tanni till andraplacering på Europacupen i Italien. Mycket starkt jobbat. Tänk så nära att Lena vann igen. Grattis också till laget som kom på en hedrande tredjeplats.

Hälsningar
Anders&Mirjam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *