Hej.

Det har varit en del diskussioner bland jakthundsintresserade sista tiden hur man skall gå vidare med A proven. Här i södra avdelningen är intresset svalt att prova sina hundar på riktigt. Intresset är inte så värst mycket större i övriga delar av landet. B proven däremot drar massor med folk och bortlottningarna är många. Jag har funderat länge på var felet ligger. Man tränar sin hund och lägger ner massor av arbete och sedan apporterar man dummies och gammalt fruset vilt. Få tar chansen att få jobba med sin hund på riktigt och få vara med på en händelserik dag i naturen. KKL drar en del hundar men sedan när man skall vidare till EKL, då fegar man ur. Jag tror att man skall ta bort kvalitetsprisen och enbart registrera placerade hundar. Idag jämförs en nolla på A- Prov med en nolla på B prov vilket är oerhört missvisande och skrämmer många från att våga starta. Får man en nolla så är man rädd att få en till. En del vill att vi skall planka dom Brittiska reglerna rakt av men själv är jag inte så övertygad om detta. Dom Brittiska reglerna är helt och hållet anpassade till walk up ( Vilket jag tycker är den bästa provformen)och fungerar bra på drivna fåglar i dom fall provet styr jakten. Vår möjlighet att prova hundar bygger på att vi kan komma in på ordinarie jakter och prova hundarna där. Det finns då sällan möjlighet anpassa jakten efter provet. Danskarna utnyttjar jakterna och har uppemot 40 vinnarklassprov per år. Folk står på kö för att få vara med. Min uppfattning är att vi borde kunna döma våra nationella prov på ett liknande sätt som danskarna gör. När vi har möjlighet att styra jakten till förmån för provet så kan vi använda dom Internationella reglerna och ansöka om Cacitprov. FCI kommer förhoppningsvis att övergå till Brittiska regler inom en snar framtid. Tänk va bra. När provet styr jakten = Internationellt prov (Cacitprov). När provet anpassas efter jakten = nationellt prov.
Syftet med proven är att plocka fram dom bästa och effektivaste viltfinnarna och det skall inte ske på bekostnad av jaktetiken. Vi står snart inför en regelrevidering och det är dags att börja fundera på hur vi vill ha det.
Det finns mycket tyckande runt detta. Ofta från folk som inte själva startar på A prov. Det är vi som är aktiva deltagare som skall föra utvecklingen framåt. Kom igen och tyck till!

Hälsningar
Anders