labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Som jag sagt tidigare så är det roligt att veta vem som tycker vad. Det ger lite mer substans i tyckandet Dessutom kan man ju be den som tyckt något, att utveckla sig, när man inte förstår vad vederbörande menar. I det här fallet så har “Danne” tyckt något som ialla fall inte jag förstår.

Exteriörbeskrivningen har inte varit uppe till diskussion. Förslaget går ut på remiss så om du tycker att exteriörbeskrivningen skall bort, så är det bästa sättet att föreslå det via din avdelning eller rasklubb. Det kan ju vara fler än du som tycker så. Retrieverproven är endast öppna för renrasiga retrievers så där har du trott helt korrekt.

Mattias! Tack för inlägget.

Jag tycker att ordet egenskapsbedömning är misstolkat. När man pratar om det så tolkas det ofta som att det är ärftliga egenskaper som bedöms. Det är det delvis också, men det är inte så enkelt. Det som domaren ser är ett resultat av avel,  kombinerat med resultatet av en hundförares träning av hunden. Dessutom är inte egenskaperna isolerade var för sig utan blandas och varierar över tid under provets gång. Domaren bedömer hundens utförande av förelagda uppgifter och beskriver detta i jaktprovsprotokollet, värderar utförandet och prissätter det. Så är det på B proven och hittills har alla kunnat bli Lucia i alla klasser teoretiskt sett. Förslaget nu är att ha det kvar i dom två lägre klasserna, men att höja ribban i elitklassen.  Danskarna har den här formen av prov i sin elitklass på B proven. Man kallar dock inte en hund som blir champion på B prov för Jaktchampion utan Brugschampion. I Danmark blir man bara jaktchampion på jakt. Systemet med konkurrensbedömning i högsta klassen fungerar bra i Storbrittanien och även i Danmark så varför inte också i Sverige?

Håller med dig i resonemanget runt walk up inslagen på proven. Borde nog lägga in mer inslag av drivna fåglar istället om det skall vara överförbart till A proven.

Anders

En kommentar till Kommentarer

 • Hej igen!

  Måste vi apa efter danskarna och britterna vad gäller allt? Kan inte våra b-prov förbli som de är i dagsläget? I Danmark verkar Brukschampion vara hyffsat aktat, men hur ofta hör man talas om Coldgamechampion i Storbrittanien? De garvar ju åt coldgametest, det är bara Trials som gäller!!
  Vad gör jaktchampionatet så mycket bättre bara för att man “tävlar” i Ekl? Finns där fyra hundar i ett startfält av 12 där alla är värda sina förstapris, så kan väl gott alla få sina förstapris och därmed få en av sina tre ettor till SJCH? Är jag helt ute o går i salixen nu? Hur blir man “SEBRCH”, genom 3 Vinster i Ekl? Cert?
  Jag må vara konservativ men jag tycker att dagens b-prov fungerar bra!
  Däremot skulle jag gärna se en förändring på a-proven, varför inte införa ökl även där, och då kunna ha ett lite mindre prov, med låt säg 6 hundar och en domare. Fast där kanske tillgången på jakter, jaktvärdar mm begränsar.. Får väl ta o gräva en damm o plantera lite remisser hemma, så får du komma upp till Sörmland o döma a-prov ökl 😉

  Det är iaf jäkligt skoj att träna o jaga med hund och det lär jag inte sluta med hur än reglerna kommer att se ut!!

  Jag är väl iof sämsta man att uttala mig, har inte varit på ett enda möte, får skylla på att jag är novis och inte kommit så långt än!

  Hade gott i Skåneland!
  ps.lycka till med kullen efter Logo-sonen från Dk-spännande ds.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *