labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Hej.

Blir inte mycket text. Klockan är sen och det blir tidigt till jobbet imorgon. Apporterat änder hela eftermiddagen och vi har haft perfekt väder. Hade en fantastisk dag och hundarna fick jobba hårt. Högt gräs, vildrosor och varmt. Fick slita hårt för varje fågel. Trolle är stark i dom här situationerna.. Börjar hämta sig efter raden av halsinfektioner i sommar. Plockade toncillerna för fjorton dagar sedan och han känns piggare. Har tyvärr tappat en hel sommars träning på honom vilket märktes på provet igår. Brukar vara duktig på linjetag och dirigering men följde upp tecknen för dåligt.
Ina, Enya, Lee och Kita var också med. Var som sagt på prov igår och jag fick ännu mer vatten på min kvarn beträffande B proven. Viltlagret lät som när man somnar ifrån TV,n på natten. Ett surrande brusande läte. Lyfte på plasten och ett moln av spyflugor mötte mig. Provreglerna säger att det skall motsvara nyskjutet vilt. Glöm det! Vilt fungerar inte att prova hundar på vid den här årstiden. Hundar nobbar vilt, diskas för viltvägran trots att dom apporterat samma art med glädje under jakt dagen innan. Egenskapsbedömning? Vilka egenskaper? Viljan att hämta kadaver? Likbärare kallar en del jaktkompisar retrievers för. Eftersökshundar säger jag eftersom dom skall finna skadat vilt. Död kall kråka säger dom. Likhundar!!!!!! Godtyckligt blir det ialla fall på B-proven pga att domaren inte kan se varför hunden inte apporterar. Viltet drar till sig allehanda kryp och gör bedömningen både svår och godtycklig. Många tycker att vilt på proven bevisar att man har en jakthund. Jag tycker att det bevisar man bara under jakt och gammalt fruset vilt som tinats upp och surnat under solens strålar gör det inte ett dugg mer jaktligt. Det höjs röster för att införa vilt i elitklassen igen. Jag vet inte riktigt varför. Kanske pga att dummies är svårare att hitta. Hunden finner dom bara med ett sinne, nämligen luktsinnet. Kallviltet är lättare att hitta. Flugsvärmen både syns och hörs. Hoppas kunna illustrera detta bättre under morgondagen. Tills vidare kan ni njuta av bilder av färskt vilt. Kallviltet visar jag imorgon. Ät innan.
Hälsningar
Från en sur
Anders

8 kommentarer till Änder. Färska sådana

 • Hej Anders o Mirjam

  Fluglarverna kan ju komma till nytta vid fisket!
  Nä, håller med, det blir sanitär olägenhet med kallvilt vid den här årstiden.
  Kolla mina liknande kommentarer på / ferms grabbar blogspot.com

  Bosse

 • Anders det är bara för att du bor där nere i tropikerna 😛 Här uppe i norr har vi redan höset……

 • Tack Bosse för stödet. Sanitär olägenhet var ordet. Precis varit på tippen med en krälande massa i en väl ihoptejpad dubbel plastsäck. Anonym gav mig en idé. Vi kör B-proven i Norrland och jaktproven i skåne??????? Alternativt kan vi exportera fluglarver till Norrland. Kunde passa bra till rödingfisket i vinter.
  Förresten. Skall man lämna i brännbart avfall eller kan man kompostera apportobjekten?

  Anders

 • Ja ni är så välkomna! Här längst uppe i norr finns det gott om plats på proven. 0% risk för bortlottning. Varning dock när gammeltiken tog andra ökl ettan måste de slåhål på isen först så ta med er de söta västarna om ni väntar ytterligare någon vecka hehe.

 • Vad bra att du skriver om detta, Anders!
  Var på Hunnebergsprovet för några veckor sedan, och när min labbe kommer med en kråka från söket så bolmar det upp spyflugor.
  Väl viltet i hand- så AAJ, fasicken vad det gör ont! En hungrig geting nerborrad i kråkkroppen beslutar sig snabbt att försvara sin ruttnande kråka mot min inkräktande hand.

  Jag “droppar” kråkan inför hela publiken. Skämtsamt undrade publiken om de skulle tillkalla veterinär?

  Resten av b-provet klarade jag mig från fler bett, men det bolmade rätt friskt av ohyra runt sökrutan. Det kasserade viltet som låg i t-yp matvarukorgar av stål på provplatsen var ingen trevlig syn. Så långt från jakt och varmvilt vi kan komma.

  Är det här ovanligt på våra b-prov. Nej, knappast! det är verkligheten som våra retrievers prövas på. Detta duger inte ….

  respekt krävs för viltet och våra jaktprov bör genomföras med bra jaktetik! det är det inte att slänga runt med halvruttet vilt…

  / Carin

 • Det är helt frivilligt att starta på B-prov!! Är det så hemskt som ni vill ha det till så låt bli!!

 • Bra med kommentarer men den sista var lite onödig. Det är nämligen så min vän att man är tvungen att starta i NKL på B prov för att få starta på A prov. Dessutom behövs proven för avelsutvärdering av en stor mängd hundar. Det är formen för detta som diskuteras.

  Anders

 • Håller med dig Anders, jag kan berätta om min labbe Sally som vid fyra års ålder för första gången presenterades för upptinat kallvilt. Denna hund hade under tre års tid apporterat på ett femtiotal fågeljakter.
  Jag ordnade fram några kråkor och trutar och gick ut på träningsmarken – kastar några markeringar med nämnda fåglar – Sally springer ut och rullar sig på samtliga fåglar – där fick jag för kallvilt.

  Pierre Andrén.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *