labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Hej.

Torsdag kväll. Regnat på tvären hela dagen. Suttit på ett seminarium under förmiddagen och lyssnat på en ledarcoach. Tog sedan ett par timmars grisjakt med vänner på södra Sveriges största sammanhängande bokskog nämligen Ryssberget. Russian Mountain sa jag till Peter. Why Russian he said. Vet numera att Ryss betyder ris och inte ett hotande folkslag från öst. Tillbaka till våran coach. Började seminariet med att spela upp The times they are a´changing med Bob Dylan. Skriven och inspelad 1963. En ung Dylan som förutspådde framtiden eller vad som är just nu 2012. Hörde honom på 70 talet och sedan dess så är han en inspirationskälla. Vad coachen menade var att tiderna förändras och att vi har en global konkurrens som aldrig funnits tidigare. Då hänvisade jag till en textrad i nämnda låt. You better start swimming or you sink like a stone for the times they are a c-g. Alla hittar något i hans texter som man tar till sig, om man tar sig tid att lyssna.
Nog är det så! Om man går tillbaka till mina tidiga år som tränare av labradorer. Ung jägare med nyinköpt tik frå Bat Brulin. Nyfiken, jaktsugen och okunnig. Lyssnade på den tidens auktoriteter inom området. Duktiga framgångsrika människor med år av erfarenhet av att träna retrievers. Jag tog till mig av detta. Lärde mig massor, tog till mig vad som var bra, men jag har alltid varit ifrågasättande. Ifrågasättande och nyfiken. 1980 kundde ingen labrador simma eller springa rakt fram, inte heller stanna på en stoppsignal. Eftersom dom inte kunde det så gick dom inte att styra heller. Något jag såg som en brist då skjuten fågel drev till Polen när jag inte kunde förklara för min unga Puh hund att den skulle simma längre ut.
När jag dömmer idag, eller startar så inser jag att utvecklingen skett snabbt. Gårdagens auktoriteter hade inte haft en chans om dom inte själva förändrat sitt sätt att träna hund. Några har gjort det med framgång. Därav gamla erfarna rävar som jag skrev i förra inlägget. Dom har både tiden som gett dom erfarenhet, samt nyfikenheten och viljan att utvecklas som gort dom ännu bättre som hundtränare. Idag springer hundar rakt, stannar på signal, söker där dom ska och jobbar självständigt när det behövs. Vad gäller dom “gubbar” som jag skrev om så har dom förmodligen också den jaktliga erfarenhet som krävs för attt läsa skottecken, känslan att känna av när hunden är i rätt område, har fågeln i näsan pga att den är i rätt vind. Litar på hunden när den är framme där den ska vara. Och framför allt. Ser fågeln som ett byte och inte bara som ett apportobjekt.
Hur kommer morgondagens hundar att fungera. Idag tycker vi dom är fulländade men framtidens tränare kommer förmodligen att tycka om oss som vi gjorde om gårdagens.

For the loser now
Will be later to win
For the times they are a-changin’.

The slow one now
Will later be fast
As the present now
Will later be past
The order is
Rapidly fadin’
And the first one now
Will later be last
For the times they are a-changin’.

Hälsningar
Anders.

5 kommentarer till Vad menar han? mer eller mindre utspårade funderingar. Eller?

 • Hej igen och tack!
  Jag hänger med : ). Fortsätt gärna med beskrivande texter. Som sagt, allt är inte alltid så självklart samtidigt som allting är som havet: Alltid detsamma men i ständig förändring …

  Trevlig helg!
  Katarina : )

 • När jag läser dina sista berättelser blir jag sugen att komma ut o möta de där “rävarna”. Roligt att höra om bra prov – ofta sprids ryktet mer om de andra!
  Vänta ett par är då jäklar kommer Lily ut o kör a-prov!!
  Fredrik

 • Har du ingen valp på nyförvärvet från UK-Garronpointvalpen? *nyfiken* 🙂

 • Bild skulle det ju vart… 😉

 • Hej Mattias W. Har inga bilder på henne än så länge men det kommer. Vi har stora förväntningar på henne. Eastdale Harry som pappa och en mamma som är efter Mr Bob. (Pointraire Cromwell. Det kan inte gå fel. Eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *