labrador wachtel & borderterrier
Menu 

God Morgon.

Det är två år sedan jag stod nere vid havet i soluppgången tillsammans med Henrik och Jan. Andpremiär. Gässen flög in över land och änderna avtecknade sig mot den stigande solen. Skott bröt tystnaden och plasken efter änder och gäss som slog i vattenytan hördes i halvmörkret. Hade händerna fulla med fågel. Gick upp på land och lastade av. Tillbaka ut i vattnet och en and kommer flygande förbi. Ett skott, en explosion och min jaktliga bana skulle kunnat vara över. Henrik hjälpte mig upp till vägen där ambulansen kom och hämtade mig.
Jakt är härligt. Spänning, naturupplevelser och social gemenskap. Men det är också farligt eftersom vi hanterar vapen och det kan bli väl rutinmässigt för oss som jagar mycket.
 För det första så vill jag inte att det som hände mig skall hända någon annan. Jag har många kamrater som jagat i många år. Jag vet att det “nästan” har hänt ett par av dom. Vi har unga människor som precis tagit jägarexamen och andra som skall göra det. Mina vänner vet vad som hänt mig men saker faller i glömska och olyckor händer igen.
På mitt jobb rapporterar vi olyckor och tillbud. Vi rapporterar även säkert beteende. Allt för att lära oss och för att förebygga olyckor. Mitt osäkra beteende drabbade bara mig själv. Som tur är så drabbades ingen annan vilket hade varit mycket värre för mig.
Så för er känsliga läsare så ber jag om ursäkt om jag orsakar obehag. Jag känner så själv när jag ser bilden Jag väljer att lägga den värsta bilden sist.

Jag har troligen stoppat en 20 kalibers patron i en tolva vilket händer flera gånger per år bland annat i England. Där har man valt att publicera liknande bilder i jakttidningar för att förebygga olyckor. Jag lägger det på min Blogg.
Slutligen ett stort tack till handkirurgen i Malmö för det fantastiska arbete man gjorde.11 kommentarer till Säkerhet och vapenhantering

 • Vi är så glada att det inte gick värre!!// Janne o Birgitta

 • Jag ska tänka på dej nästa gång jag laddar, och förhoppningsvis vara försiktig alla nästkommande gånger också. Tur att det ändå gick såpass bra.
  Kicki

 • Hua!
  Jag nämner detta som dagens lunchbloggpost. hoppas det är ok att jag länkar bilderna också.
  Och jag tycker också att det vore bra om jakttidningarna skrev mer om sådant här. Gärna med bilder! De säger i många fall mer än 1000 ord!
  /Leif aka Älgflugornas Herre

 • Läskig olycka.
  Visst, det var obehaglig läsning men gav samtidigt mig en tankeställare – och det var ju poängen.

  Tack för att du delade med dig trots obehaget!

 • Tack för att du delar med dig, ska visa din blogg för min man som är relativt ny jägare!

 • Det blir otäcka olyckor med vapen … tur att handen gick att rädda. Hade med min 13 åriga dotter igår på sin första andjakt då får man tänka till med vapenhanteringen och fundera på att man visar hur man ska göra, nu fick jsg ett tips på att det givetvis ska vara rättkaliber i rätt vapen det nämde jag inte igår. Hon var nöjd och glad efteråt och vill med igen med sin cocker!! Visar henne hur det kan gå vid misstag som hände dig Anders men även hur det skulle kunna se ut vid våda skott under ev förflyttning eller samling med skott i bössan.

 • Änglavakt kallas det! Glömmer inte det samtalet Birgitta fick när vi var på jaktprov. Kram!

 • Bra att du delar med dig, säkerhet är ack så viktigt i dessa sammanhang men ibland så lätt att glömmas bort. Du hade tur med din hand…bra skrivet för övrigt, alltid lika intressant och kul att läsa din blogg.

 • Tack alla för kommentarerna. Sprid det gärna för det var tanken med det hela. Juste sida Leif./Anders.

 • Du är tuff Anders som bjuder på detta, tänk vilket fantastiskt jobb dom gör med att lappa och laga..snyggt. Ha det bra. Kram Anna

 • Tur att det gick så bra som det gjorde.

  Den teoretiska sannolikheten att detta skulle kunna hända mig då jag lyckats blanda eller missa en gammal patron i fickan och laddar bössan med just den i ett stressat läge utan att märka det gjorde att jag omgående sålde min 12a då 20an anlände i skåpet. Jag förbjöd även min sambo att skaffa en 12a då hon ny tagit examen och skulle skaffa hagel.

  Tål att bli påmind om riskerna. Tänk på var ni pekar/riktar med piporna. Om du inte kan tänka dig att rikta piporna mot någon med laddat vapen. Ta då för vana att inte heller göra det med oladdat.

  David

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *