labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Hej.

Förutom en del jakt så har jag varit och dömt två Internationella prov i Danmark. Första dagen på Brahetrolleborg. Jag har dömt där vid flera tillfällen tidigare och även startat där några gånger. Sören som är jägare har enorm erfarenhet av att hålla prov.
Provet inleddes med drivna änder där mycket fågel föll ute i en tätbevuxen våtmark. Detta krävde att hundarna hade hög arbetskapacitet i vatten. 8 hundar på linje hos varje domarpar. Jag dömde med Lars Nörgård och Janne Stihl tillsammans med Carsten Andersen. Anddrev i ganska tuff terräng med mycket vattenarbete och finalen som avgjordes snabbt som en kort walk up på fasaner. Tyvärr så tappar man under dagens lopp bort väldigt bra hundar oftast beroende på tillfälligheter. Det gör ont i hjärtat ibland när en riktigt bra hund som man gärna vill se mer av ramlar ur provet. Men det är spelets regler och tur och otur jämnar ut sig i långa loppet.

Dag 2.

Ravnholt som jag tidigare lovordat för vilttillgång och den ultimata terrängen blev i år på gränsen till alltför tuff. Troligen för provet låg tidigt på sässongen och vegetationen var mördande för hundarna. Började med ett anddrev där änder och krickor fälldes in i tuff kärrmark. Mycket fritt arbete av hundarna som skickades från långt avstånd in i vassområdet.
Sedan tog walk up vid. I början var det lagom tufft med hög tjock markvegetation men ändå så att hundarna hade möjlighet att markera. Också en viss chans att handla hundarna. Sedan blev det bara svårare och svårare. Vi gick in i ett skogsområde med hög markvegetation och snår och buskar. Redan i inledningen ramlade hundarna ur pga att dom inte kom rätt på nedslagsplatsen och hamnade i fel område med mycket fågel. Om hundarna inte hade möjlighet att markera så var det väldigt svårt att klara uppgiften. Terrängen var som sagt mördande och där vi avslutade provet föll fåglarna rakt ner i tjocka bestånd av bland annat brännässlor upp till armhålorna. Tur och skicklighet ledde fram till cacitvinnande hunden. Turen att ha möjlighet att markera fåglarna som föll och skickligheten att kunna utnyttja det. Thats trialling.
Jag väljer ändå alla dagar i veckan hellre den här terrängen än öppna landskap med döda fåglar som ligger på en nysådd. Det mäter inte viltfinnarförmågan.

Stort tack till Dansk Retrieverklubb för förtroendet.

Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *