labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Så var den här helgen över. I fredags kväll åkte Mirjam och jag till Danmark för att starta på Danska A provsmästerskapet. Man har ett A och ett B provsmästerskap vilket vi också skulle kunna ha. Vi körde ner i ösregn och hård vind och jag undrade om man verkligen skulle kunna genomföra en jakt under dom förhållande som rådde. Vi kom ner sent på fredagskvällen och fick lite mat och dryck av dom andra svenskarna som var på plats innan oss. Lördagen var inte så illa utan vi hade ett par plusgrader och slapp regnet. Däremot en hård vind som inte gjorde det speciellt behagligt att föra hund i. Det var 28 hundar till start. Alla kvalificerade med cert eller CK under året så konkurrensen är ganska hård.   Första drevet fick Fetch och jag ingen apport. Alla fåglarna gick ut på domargruppen till vänster om oss där alla fick fåglar. Nästa drev blev det bättre. Duktiga skyttar la fåglarna in i skogen bakom en hög mur så det blev bra apporter för bedömning. Här blev en hel grupp eye wipade av Mogen Pedersens hund. I linjen fanns sju hundar och han står sist. Domarna visste att fågeln fanns där och skickar samtliga hundar. Mogens hund kommer in med den  Det blev på så sätt bara han som var kvar.
Efter lunchen så blev det walk up. man har en fantastisk terräng för det ändamålet. Ett stort gräsbevuxet tuvigt kärrområde med alskog runt i kring. Här har jag startat flera gånger bland annat på Europacupen förra året. Jag har även dömt där och här får hundarna bekänna färg. Fåglarna har mycket lätt att “försvinna” och många bra hundar har mött sitt öde där. Nu var det lite lättare eftersom snön packat ner gräset en del och gjort det glesare. Janne Wibergs duktiga unghund Red lämnade tyvärr provet här på en svårfunnen fågel.  Janne och jag hade kommit överens om att vi åtminstone skulle försöka hänga med så länge att vi skulle slippa gå i drevet och det behövde vi inte som tur var.
Själv hamnade jag i fel ände av linjen och blev kvar inne i närmare två timmar eftersom det hela tiden fälldes inne i alkärret på vänsterflanken. Jag fick mina två fåglar till slut och hängde på det sättet med till dag två. Söndagen bjöd på vackert vinterväder men hård vind som närmade sig stormstyrka. 11 hundar var kvar och efter första drevet var vi 8 stycken uppdelade på två grupper. I andra drevet hade vi lite oflyt. Hamnade på vänsterflanken och fåglarna sköts på högerflanken. Fick trots det en bra fågel och därefter kallades vi över till högerflanken. Här hade hundar åkt ut på löpande band när dom kom ner till skogskanten och mer eller mindre gick ur hand. Bland annat förra årets Europacupvinnare vars ägare tog sig för pannan och förstod ingenting. Hunden framför mig fick en anvisning på en fågel som inte alls kändes märkvärdig. Stoppade fingrarna i öronen och försvann in i skogen. Då tänkte jag att nu j-r skall ni få se. Min lydiga hund klipper den fågeln på ett linjetag och en stoppsignal. Fick anvisning av domaren och skickar Fetch som böjer av för vinden. Stannar på första signalen. Tar inte högertecknet mer än några meter, fortsätter mot skogen, stoppar igen. Frustrerad, förvånad husse kallar in ett par meter. Stoppar och skickar åt höger. Fetch sätter fingrarna i öronen och förvinner in i skogen. Välkommen i klubben sa Charlotte Rasmussen.
F-n vad surt sa jag. Vad var det som hände. Thats trialling sa Jan Lorentzen. Det är det sa jag.
Grattis till placerade hundar som stod distansen ut i den tuffa vinden.
Tack DRK och framför allt Iben och medhjälpare som hade hade organiserat det hela på ett fantastiskt bra sätt. Tack Sören som är jägare på godset. Fåglarna kommer på beställning. Ingen skjuter över arbetande hund och man skjuter efter hornsignal och slutar skjuta på hornsignal. Så har det varit alla gånger jag varit på Brahe Trolleborg. Två veckor tidigare hade Dansk Jaktretrieverklubb sitt mästerskap på samma plats.
Vad är speciellt med Danmark då? När jag ser mig omkring bland startande i Danmark på ett A prov så ser jag nästan uteslutande jägare som startar sina jakthundar. Vi frukost och lunch så är det nästan uteslutande jakt prat. Mobiltelefoner kommer fram med jaktbilder och jakthistorierna avlöser varandra. Jag känner mig hemma i den miljön. Jag tror inte det finns motsvarighet i Europa eftersom det oftast rör sig mer om hundsport än jakt och diskussionerna oftare rör sig om höfter, armbågar och gentester  än game finding ability.

Tack Danmark.

Anders

4 kommentarer till Elite pröven på Brahe Trolleborg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *