labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Tack för kommentarerna ni som skrivit. Tack för alla julhälsningar också. I synnerhet Sofias målande beskrivning av min kroppskonstitution. Tjock päls vet jag i och för sig inte om jag har men möjligen hårdhudad. Till och med så sköterskan fick förborra eftersom nålen vek sig när jag skulle ha flunsa vaccinet.
Det vore kul att illustrera utvecklingen på labbesidan genom en bildkavalkad på betydelsefulla hundar under ett sekel. Det finns en bok som heter Labradorklubben 75 år och som gavs ut i England för ett tjugotal år sedan. Den beskriver utvecklingen i både ord och bild. Man kan se tydligt hur en förändring av exteriören sker efter kriget då också den sista Dual Champion hunden korades i England. Vad jag tycker är märkligt är att man inte ser hur utvecklingen skett trots att man tittar på bilder som tydligt visar hur hundar såg ut, då och nu. Man anser att en rastypisk labrador är en hund som passar in i den mall som ansvänds i utställningsringen och räknar upp vad som är viktigt för hunden, i synnerhet som jakthund. En sak som övervärderas å det grövsta är den dubbla pälsen som skall göra hunden motståndskraftig mot kyla och kallt vatten. Så är det säkert men jag undrar hur samma hund känner sig i solgasset en augiusti eftermiddag i ett solbeslyst ärtfällt. Själv har jag alltid problem med hur jag skall klä mig. Så fort jag är i rörelse så blir jag varm och efter ett drev så står jag på pass och fryser. Man kan inte ha samma kläder när man springer som när man står på pass eller hur. Hundar måste ju ha det efterom dom ju är födda med kläderna på. Om dom föds med lite tunnare kläder så klarar dom att hålla ner tempen när dom jobbar, torkar snabbare och deras kloka ägare gör lika med hunden som med sig själva. Klär på dom när dom stär still. Det kallas att klä sig enligt skalpricipen. Finns väldigt bra täcke nuförtiden. Till och med ett som har så magiska egenskaper att det botar det mesta enligt marknadsföringen.
Kanske skall testa ett sånt nästa gång.
Nu skall jag lägga in ett par skinkmackor till och bygga på passfetman så jag slipper frysa på passet nästa vecka. Bättre än Botox. Håller skinnet spännt.

God Jul
onskar
Tomten

En kommentar till Dubbla pälsar gör gott på pass.

  • Du har mange gode og interessante betraktninger rundt “raseskillet”, Anders. Kan du gi meg navnet på den boka, den skulle eg gjerne lest. Og gjerne linke til nettbutikk som selger gode neopren-dekken til aktive jaktlabber!;) Om du vet om…

    Riktig god jul til dere alle to- og firbente!! 🙂

    Juleklem fra Therese og Prince Victor, som koser seg i enorme snømengder på Norges vestkyst 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *