labrador wachtel & borderterrier
Menu 

Åkte tidigt imorse till Skjoldenäsholm. Godset är beläget vid Ringsted så det var inte så långt ner i Danmark. Jakten startade med kombinerad and och fasan och man körde med tredomarsystem. Det innebär att hundarna delas upp på tre domare och roteras sedan tills alla tre domare sett hundarna. Om dom inte gör diskv fel förstås. Fick sparsamt med fågel i dom tre första såterna. Hade själv endast tre apporter efter tre drev. Samma sak för Mirjam. Det räntade till sig rejält mot slutet och jag tror jag hade 25 fåglar själv på sista två såterna. Inberäknat finalen. Hur gick det då? Kita var som Mirjam misstänkte. Hon ville för mycket och valde att sätta tassarna i öronen vid ett par tillfällen. För mycket Picking Up och ingen träning i höst kan ge ett sådant resultat. Var dock med fram till Run Off. Domaren kommenterade Kita med orden en mycket stark och snabb hund som var väl olydig idag. Fetch gick bra och jag har nog aldrig varit så säker på att vinna utan att göra det. Placerades som 2:e vinnaremed CK. Det kändes mycket snopet efter tre riktigt bra runners varav den ena på ett par hundra meter genom skogen. Så är det med field trials. Hur bra hund man än har så vinner man ibland, åker ut direkt vissa gånger och som nu så snubblande nära. Provet då? Jag och Mirjam är inte vana vid dom danska reglerna och jag tycker dom har en hel del fördelar eftersom hundarna verkligen får bekänna färg och visa vad dom duger till. Inte en massa linjetag på stubbåkrar utan mycket markeringar blandat med dirigering och sökarbete. Långa tuffa markeringar genom skog, diken och vass. Man är inte rädd att skicka under skyttet. Bra tycker jag. Vad jag däremot har svårt att förlika mig med är att jag inte kunde finna något system i hur hundarna skickades. För mig som deltagare är det oerhört viktigt att veta när det är min tur. Det har också väldigt mycket med rättvisa att göra. Därför tycker jag att det är av största vikt att den som dömer är aktiv som jägare och hundförare och själv startar på den här typen av prov. Om man är det så förstår man hur viktigt det är med turordningen och hur hundar och förare placeras i förhållande till skyttarna.
Fick några bilder på mail från Per Holmgren. Lite dystra pga vädret. Tack Pär för bilderna.

Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *